Ana Sayfa » » Senkop Nedir

Senkop Nedir

Müzik ülkesi 25 Ocak 2013 Cuma | 17:57


Müzikte Senkop Nedir

Müzikte ritmin azalıyormuş hissi uyandırıp tekrar yükselmesi olayıdır. Davulda kick drum ile hi-hat'e aynı anda vurulup bu yapılırken hi-hat'in kapatılması ile yapılır. Misal olarak led zeppelin-the rover ve laço tayfa-ussak melodilerinin girişleri verilebilir.

Başka bir tarif olarak, bir sesin zayıf zamanda start verilip, güçlü zamanda uzaması ve yeniden zayıf zamanda sonlandırılması.



Müzikte senkopun iki türü var. "Regular" olarak isimlendirilen zayıf zaman ya da zamanın zayıf bölümünde bulunan notanın, kuvettli zaman ya da zamanın kuvvetli bölümündeki nota ile eşit zaman değerine sahip olduğu çeşittir. Eğer ikisinden birisi eşit zaman değerinde değilse "irregular" olarak adlandırılır.

Kısacası Senkop aksatım demektir.


Zayıf zaman - kuvvetli zaman - zayıf zaman.... işin kuralı budur ....


Örnek verecek olursak; bir 8'lik nota + bir 4'lük nota + bir 8'lik nota. Burda olan şudur. 8'lik nota vuruşunu yapar yapmaz peşinden dörtlük nota vuruşunu yaparsınız. 8'lik notanın vuruşu elimiz aşağıdayken biter, 4'lük notayı vururken de elimiz yukarı çıkar ve aşağıya iner. Doğal olarak 4'lük notanın tam ortasında ritmin bas kısmı vurulmuş olur...


Örneği daha açıklayıcı anlatmak gerekirse; bir 8'lik notayla başlayıp 3 tane 4'lük notayla devam eden ve tekrar 8'lik notayla biten bir ölçü düşünelim. Buradaki 3 tane 4'lük nota boyunca 4'lük notaların tam ortasına denk gelecektir bas vuruşları.
Paylaşmak güzeldir... :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu konu hakkındaki yorumunuzu alalım ;)