Ana Sayfa » » Elektronik Müzik

Elektronik Müzik

Müzik ülkesi 11 Şubat 2012 Cumartesi | 23:02


Elektronik Müzik (Bilgisayarla Müzik)

Elektronik müzik dendiğinde neredeyse herkesin aklına tekno-trance disko tarzı müzik türleri gelmektedir. Oysa günümüzde elektronik müzik artık akustik müziğin ciddi bir rakibi haline gelmiştir. Öyle ki kimi stüdyolarda artık insan sesi dışında akustik element kullanılmamakta, her türlü müzikal çalışma elektronik ortamda yapılmaktadır. Üstelik ortaya çıka eserler hiç de beklediğiniz gibi disco, techno veya trance değil, ianılmayacak derecede akustik müzik türlerine yakın örneklerdir. Yani artık stüdyolar sadece kontrol masası, bir bilgisayar ve vokal kayıt sisteminden oluşmaktadır. Günümüz yazılım ve donanım teknolojisi öyle bir noktadadır ki, bilgisayara eserin solfejine ait notaları ve sözleri verdiğinizde neredeyse gerçeğe çok yakın tonlarda şarkı söyletmeniz mümkündür. Elbette bu teknoloji henüz beta formdadır ancak çok yakın zamanda vokalistleri de işsiz bırakabilecek bir teknolojidir.
Elektronik müzik derken sadece tekno yu kastedmemeliyiz çünkü örneğin Cubase yazılımı kullanarak, evde tek başınıza senfoni dahi yazabilir orjinal seslerle neredeyse birebir forma sokabilirsiniz. Elbette yine Reason, Ableton, Sonar, Logic vb. yazılımlar kullanarak, dj mixler, remixler radio editler, kendi bestelerinizin yazımı gibi uygulamalar da yapabilir. Neredeyse her müzik türünde hiçbir enstrümanı canlı olarak çaldırmadan, midi teknolojisinin çok ilerisinde gerçek seslerle müzik yapabilirsiniz.
Sonuç olarak elektronik müzik prodüktörlük kadar ciddi bir iş değilse de, her müzisyen veya müzikle ilgilenen her birey için kaçınılmaz yoldur.
Elbette her müzik insanı öncelikle akustik enstrümanları kullanmayı doğru bulur, bu noktada biz de bu düşünceye hemfikiriz, ancak; modern çağdan kaçarak elimize geçirdiğimiz gelenekleri korumaktan çok, teknolojinin nimetlerini tepmek olacaktır. Öyleki, zaten teknoloji hangi noktaya varırsa varsın -bizce- akustik formu dışında icrası mümkün olmayan sazlar hep olacaktır. Elbette en doğru olan akustik enstrümanların kullanılmasıdır. Bu fikre iştirak ederken bir diğer taraftan tek bir kişinin senfonisini besteleyip, aynı zamanda çalabilmesi fikri de hiç anlamsız değildir.
Örneğin cubase, nuende veya sonar yazılımları kullandığınızı ele alalım. Kafanızda bir klasik batı müziği bestesi var. Bu tip senfonik eserlerde en az 4 grupdan oluşan yaklaşık 40 - 100 enstrüman kullanılır. Örneğin yaylı grubunun notalarını cubase e yükleyip. Enseble ayalarını yapar, akabinde nefeslilerinizi ve perküsyonlarınızı da aynı biçimde yazar yükler ve düzenlersiniz, Piyano vb. solist sazlarınızı da ekledikten sonra işiniz düzenleme ve mixing e kalacaktır. Cubase ve benzeri yazılımların VST motorları oldukça güçlüdür, notalarını yüklediğiniz enstrümanların 1850 model stratovarius kemanla çalınmasını dahi emredebilirsiniz.
Sonuç olarak ortaya bestesi, çalımı ve kaydı konulmuş olur. Kendi orkestranızın şefi olmak istemez misiniz?
Elbette müziğin elektronik formları, mixler, remixler, remaster uygulamaları zaten işin doğasında vardır. Aşağıda kurumumuzda hazırlanmış bir elektronik müzik çalışmasını sunuyoruz. Bu çalışmada hiçbir akustik enstrüman kullanılmamış tamamı bilgisayarla yapılmıştır.
Exclusive Soundtrack for Studio Ronin by egeyapim
Derslerimize katılmanız halinde yukarıdaki örneklere benzer eserleri siz de yapabilecek, varolanları biçimlendirebilecek, bilgisayar dışında hiçbir donanıma ihtiyaç duymadan kendi müziğinizi kendiniz yapabileceksiniz.
Paylaşmak güzeldir... :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu konu hakkındaki yorumunuzu alalım ;)