Ana Sayfa » » Darbuka Tarihçesi

Darbuka Tarihçesi

Müzik ülkesi 5 Şubat 2012 Pazar | 19:21

Darbuka NedirDarbuka Nasıl ÇalınırDarbukanın TarihçesiDarbuka Ritimleri

Milattan önceki dönemde günümüz darbukasına benzer çalgılar çeşitli biçim ve büyüklüklerde Anadolu Mezopotamya ve Orta Asya uygarlıklarında kullanılmışlardır. Daha sonra ki süreçler içinde değişip gelişerek yine aynı coğrafyalar içinde kullanılmıştır. Bu çalgı zaman içinde ve bölgelere göre farklı isimler ile anılmıştır. Bunlar arasında “dümbek dümbelek deplek deblek dönbek tömbek darbekidebulak” gibi isimleri sıralayabiliriz. 


Darbuka 


Milattan önceki dönemde günümüz darbukasına benzer çalgılar çeşitli biçim ve büyüklüklerde Anadolu Anadolu kelimesi Yunanca güneşin doğduğu yer anlamına gelen “Anatoli”dan doğmuştur. Romalılar kendi topraklarına göre doğuda kaldığından buraya doğu toprağı anlamında Thema Anadolia demişlerdir. Anadolu isminin bir bölge adı olması ise Selçukluların Anadoluya gelmesiyle başladı.

...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.Mezopotamya ve Mezopotamya Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Basra Körfezine kadar uzanan Fırat Nehri ve Dicle Nehri arasında kalan bölgenin ilk çağdaki adıdır. 

...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.Orta Asya uygarlıklarında kullanılmışlardır. Daha sonra ki süreçler içinde değişip gelişerek yine aynı coğrafyalar içinde kullanılmıştır. Bu çalgı zaman içinde ve bölgelere göre farklı isimler ile anılmıştır. Bunlar arasında “dümbek dümbelek deplek deblek dönbek tömbek darbekidebulak” gibi isimleri sıralayabiliriz. Önceleri pişmiş toprak kullanılarak üretilen bu vurmalı çalgı giderek sırsız toprağın yanı sıra bakır aliminyum çeşitli metal alaşımlar alçı porselen ağaç ve cam elyaf v.b. gibi malzemeler kullanılarak da yapılmıştır. Genellikle bir tarafı geniş diğer tarafı dar bir boru görünümündeki çalgıda hayvan derisi ve son zamanlarda ise çoğunlukla sentetik deri kullanılmaktadır. Deri bir kasnağa gerilir ve vidalar yardımıyla gerdirilerek ton sağlanır. Bu çalgının gövdesi üzerine çeşitli yöre ve kültürel yapıya uygun süslemeler de yapılmış ve günümüzde de devam etmektedir
Paylaşmak güzeldir... :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu konu hakkındaki yorumunuzu alalım ;)