Ana Sayfa » , , » Şan eğitmeni seçimi , şan dersi teknikleri

Şan eğitmeni seçimi , şan dersi teknikleri

Müzik ülkesi 23 Ocak 2012 Pazartesi | 14:21

Şan Eğitmeni Seçimi:
 
Şan dersi almaya karar verdikten sonra kendiniz için doğru eğitmeni bulmak sizi kimi zaman çok zorlayabilir. Şan eğitmeninizi nasıl seçeceğiniz, kendinizden ya da ondan ne beklediğiniz konusunda fikriniz olmayabilir. Bu nedenle bir şan eğitmeni ile çalışmaya karar verme aşamasında eğitmenden, dersten ve kendinizden neler beklemeniz gerektiği konusunda fikir sahibi olmanız düşüncesinden yola çıkarak ön görüşme sırasında eğitmene sormanız gereken sorular konusunda tavsiyede bulunacağım.
 
Üzerinde önemle durulması gereken birinci konu şan eğitimi veren eğitmenlerin birbirinden farklı dallarda uzmanlaşmış olmalarıdır. Web sitemde zaten yer alan aşağıdaki bilgiler ışığında bir "Şan Eğitmeni" ve "Vokal Koçu" arasındaki farkın anlaşılmış olması şan dersi almak isteyen bir öğrenci adayı için oldukça önemlidir.
 
Şan Eğitmeni:
 
Ses eğitimi ve vokal teknikleri konusunda uzmanlaşmış, özellikle ülkemizde Devlet Konservatuarları'nın “Şan / Opera” bölümlerinden mezun olmuş kişilerdir. Şan eğitmenleri, vokal tekniklerini sadece şan dersinde yaptırdıkları egzersizler sırasında değil, doğru bir şarkı söyleyiş tekniğinin oturması için repertuar çalışması içinde de uygulatan kişilerdir.
 
Unutmayın ki Şan Dersi Şan/ Opera mezunu eğitmenlerden ya da konusunda yetkin foniatristlerden alınır. Şan hayli soyut ve azim gerektiren bir iştir, eğitiminin verilebilmesi için uzun seneler profesyonel eğitim, iyi bir anatomi bilgisi, vücudu iyi tanımak ve kusursuz bir kulak gerekir.
 
Lütfen kendi iyiliğiniz için eğitim fakültesi (kendini dışarıdan iyi şan eğitmenleri ile desteklemiş ve iyi bir teknik oturtmuş insanları dışarıda tutarak) ya da müzik kurslarından mezun olup kendisine şan hocası, şan eğitmeni diyen insanlardan uzak durun. Bu kişilerin büyük bir çoğunluğu henüz kendi seslerindeki teknik problemleri halledemeden öğrencileri konservatuvarlara hazırlamak gibi onların hayatlarını doğrudan etkileyecek işlere kalkışmaktadırlar. Bu kişiler yüzünden mağdur olan insanlarla çok karşılaştım.
 
Vokal Koçu:
 
Şarkı söyleme konusunda gereken teknik temele sahip, başlangıç aşamasında olmayan şarkıcıların repertuarlarında yer alan şarkılar üzerinde stilizasyon çalışması yaptıran kişidir. Solistin ihtiyacı doğrultusunda ses eğitimi de verebilirler. Ancak bunun için ‘vokal koçu’ nun konservatuar mezunu olması önemli bir koşuldur. Vokal koçu repertuar çalışması yaptıracağı solistin tarzını (Pop, Rock, Caz, TSM, THM...) iyi bilmeli, farklı stiller konusunda ve özellikle sahne üzerinde deneyim sahibi olan bir eğitmen özelliğini taşımalıdır.
-----------
 
Şan derslerinden tam olarak ne beklediğinizi, dersleri hobi amaçlı mı yoksa profesyonel anlamda şarkı söyleyebilmek ve bu konuda kariyer yapmak için mi istediğinizi, hangi tarzda şarkı söylemek istediğinizi görüşmeden önce bir yere not edin.
 
Piyasada tekniğinin sağlamlığı ile bilinen ve tanınan şan eğitmenleri randevu sistemi ile çalışırlar ve programları oldukça yoğun olduğundan her sorunuzu ayrıntıları ile cevaplamaya vakit ayıramayabilirler. Bu nedenle eğitmene kendisi ve derslerin içeriği konusunda sormak istediğiniz soruları maddeler halinde sıralayıp yazmanız size zaman kazandıracaktır. 
 
Eğitmene kaç yıldır şan dersi verdiği nereden mezun olduğu, kimlerle çalıştığı, sahne deneyiminin olup olmadığı, var ise nerelerde ve hangi orkestralarla sahne aldığı, piyano çalıp çalmadığı, çalmıyorsa derslerde piyanosu ile eşlik edecek bir koropetitörü (eşlikçisi) olup olmadığı, derslerini nerede verdiği, öğrencilerinin hangi tarzlarda şarkı söylediği, ders ücretinin ne kadar olduğu, herhangi bir iptal durumunu eğitmene en geç kaç gün önceden bildirmeniz gerektiği gibi soruları kesinlikle sorun.
 
Doğru şan eğitmenini bulmak için çevrenizde şan eğitimi almış ya da almakta olan arkadaşlarınızdan tavsiye ve bilgi alabilirsiniz. Oturduğunuz ya da çalıştığınız semte yakın bir müzik okulunu arayabilir, internet üzerinden şan dersi, şan eğitimi, ses eğitimi gibi anahtar kelimeler kullanarak araştırma yapabilirsiniz.

Amatör veya Hobi olarak Şan Dersi Almak İsteyenler

Şan dersine başlamak için herşeyden önce müzik yeteneği yani müzik kulağınızın olması gerekmektedir.Eğitim sırasında yapılacak çalışmalarla hem kulak hem de güzel şarkı söyleme becerinizin geliştirilmesi hedeflenir.
Çalışma planı
-Kulak geliştirme çalışmaları,
-Egzersizlerin anlaşılması ve doğru ses kullanımı (entonasyon),
-Nefes çalışmaları,
-Registerların tanıtılması,şarkı söylerken bu yerlerin kullanılması
-Şarkı söyleme,şarkı söylemede yorum kazanılması...
Paylaşmak güzeldir... :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu konu hakkındaki yorumunuzu alalım ;)