Ana Sayfa » , , , » Göz kontağı , Beden dili , Sahne korkusunu yenmek

Göz kontağı , Beden dili , Sahne korkusunu yenmek

Müzik ülkesi 23 Ocak 2012 Pazartesi | 15:47

Göz Kontağı:
 
Çok duygulu ve insanın içine dokunan bir şarkı söylüyorsanız seyirci ile kuracağınız göz kontağının derecesini çok iyi ayarlamalısınız. Direkt göz kontağını seyirciyi (kadın ya da erkek) çok rahatsız etmeden, sahne üzerinde çeşitli yönlere dönerken kullanmalısınız. Böylelikle kimse ile uzun süreli göz kontağı kurmamış olursunuz.
 
Beden Dili:
 
Günümüzde ise yapılan araştırmalar beden dilini kullanmanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. İnsanların yüz yüze kurdukları ilişkilerde sözsüz mesajların etkisinin %90 olduğu belirlenmiştir. Geri kalan %10 ise sözlü iletişimle yapılmaktadır. (Z.Baltaş, A. Baltaş, Bedenin Dili) Sözsüz mesajlar jestler, göz ve baş hareketleri, beden duruşu, yüz ifadeleri gibi beden dili öğeleridir.
 
Beden dili insanların kendilerini rahatça ifade etmesini sağlamaktadır. İzleyicilerin algılamalarını kolaylaştırmaktadır. Beden dilini kullanmaktan çekinmeyin. Mesleğinizde ve günlük yaşantınızda yerine göre beden dilini kullanın.
 
Her şarkı bir hikaye anlatır. Dinleyiciyi bir duygudan ötekine sürükler. Siz de sahne üzerinde seyirciyi duygudan duyguya sürükleyecek insan olarak onlara hikayeyi elinizden gelen en etkili biçimde anlatmalısınız. Bunu anlatırken vücudunuzu ve mimiklerinizi kullanarak seyirciyi kendinize çekmelisiniz. Bunun için sahne üzerinde ne tarafa dönerseniz, döndüğünüz tarafta oturan seyirciye odaklanmalısınız. Aynı zamanda yüzünüzün bir yanının diğer tarafta oturan izleyici tarafından hala görülebilir olduğuna emin olun. 
 
 
·         Ses düzeninin ayarlanmış olmasına dikkat edin.
·         Ses ve nefesi düzgün kullanın.
·         Beden dilini kullanın.
·         Seyircilerin tepkilerini gözleyin.
·         Mikrofonun dudağa olan mesafesini iyi ayarlayın.
·         Ses ve nefesi diksiyon kurallarına uygun kullanınız.
·         Söylediğiniz şarkılar içinde sözleri düzgün, akıcı ve anlaşılır biçimde kullanın.
·         Sempatik ve esprili olun.
·         Jest ve mimikleri yerine göre kullanın.
·         İzleyicilerle göz teması kurun.
·         İzleyicilerle olumlu iletişim içinde olun.
 
 
 
Sahne Korkusunu Yenmek:
 
Sahnede sizi izleyen bir sürü seyirci karşısında olmak elbette ki hem çok heyecan verici hem de bir o kadar korkutucudur. Kalbiniz hızla çarpmaya, karnınız ağrımaya başlar. Terlemeye başlarsınız. Aslında bu heyecanın size belli bir yere kadar faydası vardır, çünkü heyecanlanmak vücudunuzun adrenalin salgılamasına sebep olur. Bu salgı ise size ihtiyacınız olan enerjiyi verir.
 
Sahne korkunuzu olabilecek en iyi sahne performansınıza hazırlık olarak görün. Sahneye çıkmadan önce mutlaka nefes egzersizlerinizi yapmış olun. Bu hem sahne heyecanınızı azaltır hem de sizi performansınıza hazırlar.
 
Rahatça oturun ve gözlerinizi kapatın. Vücudunuzu serbest bırakın. Burnunuzdan derin bir nefes alın. Nefesinizi diyaframa doldurun ve yavaşça verin. Rahatlayana kadar birkaç dakika boyunca nefes alıp vermeye devam edin. Gözlerinizi açın ve kendinize “Artık sahneye çıkmaya hazırım” deyin.
Paylaşmak güzeldir... :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu konu hakkındaki yorumunuzu alalım ;)